Är det lagligt att använda en VPN-tjänst?

Hacker bakom datorn

Dessvärre tror många fortfarande att VPN-anslutningar är något som bara maskerade hackers och andra IT-kriminella använder för att dölja sina spår – och därför måste det ju helt säkert vara olagligt.

Olyckligtvis finns det självklart människor som använder VPN-anslutningar för att utföra olagliga aktiviteter, men dessa utgör idag endast en minoritet av samtliga VPN-användare.

VPN-anslutningar är nämligen helt lagliga och erbjuder ett flertal allmännyttiga fördelar.

Värt att nämnas är t.ex.:

› Skydd av personkänsliga uppgifter: En traditionell internetförbindelse är känslig för hackerattacker och hackers kan förhållandevis enkelt fånga upp saker som kontoinformation och personnummer.

En VPN-anslutning gör det nästan omöjligt att stjäla sådan information, eftersom alla dina data krypteras och därmed bliv oläsliga för obehöriga.

› Slipp riktad reklam: Om du tröttnat på riktad reklam som ”förföljer” dig på alla hemsidor och digitala enheter, kan du med fördel använda en VPN-tjänst.

En VPN gör det nämligen omöjligt för webbutiker och tjänster som Google att spåra dig.

› Få åtkomst till streamingtjänster som blockeras utifrån geografisk plats: Utbudet hos de stora streamingtjänster som exempelvis Netflix är dessvärre ganska begränsat här jämfört med USA.

Men om du kopplar upp dig till tjänsterna genom en VPN-server i USA, får du tillgång till samma innehåll som användarna i Amerika.

Dessutom finns det även några väldigt intressanta streamingtjänster som inte alls kan nås via Sverige.

Några sådan som är värda att nämnas är Hulu och BBC iPlayer.

Tjänster av det slaget kan man snabbt och enkelt nå via VPN.

Ett förbud mot VPN-anslutningar motsvarar ett förbud mot hela internet, eftersom internet i sig själv kan potentiellt användas för olagliga syften.

Alla länder tillåter inte VPN-tjänster

Trots att det är lagligt med VPN-anslutningar i Sverige, gäller rakt motsatta regler i en del andra länder.

Bland dessa kan Kina, Ryssland och Iran nämnas som exempel.

I dessa länder är det straffbart att använda en VPN-anslutning, eftersom deras regimerna vill behålla kontrollrn över internet och förhindra invånarna från att få åtkomst till samhällskritiska webbplatser samt västländska sociala medier.

4.0
01